MATADOR MIX, "SLAM"-FLØDEBOLLER OG ANDRE "DELIKATESSER" I MIN INDKØBSVOGN

SKAL ALLE SPISE STENALDERMAD?

Paleo/stenalder-feberen raser over os. Det pisser nogle af og der er en, skal vi kalde det, “heftig diskussion”.

Og lad mig starte med at sige, at der er rigtig meget at hente i stenaldermad og rigtig megen fornuft bag.

For selvfølgelig skal vi respektere de gener, vi har med i bagagen og vi skal respektere vores biologiske baggrund.

Der er dog nogle med noget anderledes behov rent genetisk, end det man umiddelbart forbinder med stenaldermad/Paleo…i hvert fald med den version der hedder alle de grøntsager + alt det kød og fedt fra dyr og nødder, du kan klare.

Jeg er begyndt at genteste (ikke teste en gang til, men at teste deres gener) alle de topledere, skuespillere o.l. jeg har igennem min praksis på Executive Power™ og Feeding Your Mind To Perform™ forløb.

Vi tester for genvariationer, der påvirker kolesteroltal, triglycerider, egenproduktion af fedt og kolesterol, fedtlagring, kulhydrat-følsomhed, inflammation, lipoprotein-omsætning m.m.

Altså får vi tegnet et billede af, hvordan kroppen responderer på forskellige ændringer i livsstil, kost, træning og miljø.

Så ved vi nemlig, hvad det er værd at bruge tiden på, og hvad der ikke fungerer for den enkelte.

Mange vil uden tvivl respondere rigtig godt på stenaldermad, LCHF (low-carbohydrate, high-fat) eller i det mindste en gevaldig glykemisk restriktion (altså ned med blodsukkerbelastningen).

Men jeg har også nogle, der faktisk har behov for LCLFHVHP (low carb, low fat, high vegetable, high protein) eller endda HCLF (high carbohydrate, low fat), men så selvfølgelig primært “langsomme” kulhydrater fra grøntsager og bælgfrugter.

Det interessante er, at mange af dem, som jeg har testet til lidt andre behov end Paleo/stenalder/LCHF, de umiddelbart taber sig på kulhydratrestriktion og moderate mængder fedt, men deres kolesteroltal, triglycerider og åreforkalkningsprocesser forstætter derudaf (eller bliver ligefrem forværrede).

Så selvom det ser godt ud på overfladen, så er der stadigvæk problemer i den forstand, at mekanismer der spiller en rolle i åreforkalkning, hjerterytmeforstyrrelser o.s.v., de fortsætter uændret.

Når vi så sætter ind, så vi både rammer noget, der påvirker vægten + eksterne/synlige faktorer og hvor vi også får styr på tingene “under overfladen”, så opnår vi mere succes.

Så for nogle, skal der lidt andre boller på suppen end spis som en stenaldermand/kvinde.

Har f.eks. en CEO i et forløb lige nu, der har behov for LCLFHVMP, der både skal spise low fat og holde godt igen med monoumættet fedt, da det for ham giver højere LDL, selvom man normalt siger, at monoumættet fedt giver lavere LDL og højere HDL. Men omega-3 fedtsyrer er specielt vigtige.

Han skulle også tabe sig noget (både i min og hans optik), men der skal også mere til for ham end fjern alle kornprodukter, bælgfrugter, mejeriprodukter og industrivarer.

Det er også derfor, at jeg godt kan blive en kende irriteret, når nogle af “Paleo-folkene” siger, at sådan er det for alle…100%…no discussion…basta!

Eller hvis nogen af de “hardcore” vegetarer siger, at bare du spiser vegetarisk, så er alt i hopla.

Det gælder i alt fald ikke for den ovennævnte CEO, for han skal både holde igen med fedtet (inklusiv fedtet fra nødder, frø og kerner) og skal også holde blodsukkerbelastningen under kontrol i sådan en grad, at fuldkorn og tildels bælgfrugter skal spises i afmålte portioner. Og frugt skal han også holde igen med, så det har vi sat på efter træning, hvor han metabolsk vil få mest ud af det.

Og det ellers gavnlige glas vin til aftensmaden hver dag, har vi også måttet gøre noget ved.

Så ja, vi skal respektere hvor vi kommer fra. Og ingen er genetisk designet til at køre helt fantastisk på mad bestående af moderne raffinerede fødevarer.

Men der er forskelle på folk…altså udover at alle har det rigtig godt med masser af grøntsager.

Så mit bud er at næste skud på stammen, det bliver gentests, hvor man kan se, hvad der folk kan få mest ud af og hvad de ikke skal spilde tiden på, da deres unikke krop har en meget lav chance for at kunne respondere effektivt på lige den type kost eller motion.

KH, bon appétit og velbekomme på forhånd,

Umahro a.k.a. Fidel Gastro

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få endnu flere opskrifter, mere viden og mere inspiration til sundhed samt gode tilbud på mine bøger, kurser, workshops, foredrag og uddannelser.

Og se (endnu) flere madlavningsvideoer og videoer om sundhed og vitalitet på min YouTube kanal.

4 kommentarer

 • Monica

  Tusind tak for svar! Kender du den der hedder “diet and genes” fra Odense, som Sund-forskning anbefaler? I så fald, hvad synes du om den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Tusind tak for svar. Jeg har læst om en fra Diet & Genes, som Sund-forskning skriver om. Kender du den og hvordan er den ift. dem du anbefaler?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Det lyder rigtig interessant med den gentest. Hvad er det for en, hvor kan den købes, og hvad koster den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Der er flere forskellige, alt efter behov.

   Som baseline tests, er der 4 forskellige fra DNAlysis i sydafrika.

   En til elitesportsfolk, en omkring vægttab, en for generel sundhed og en for østrogenomsætning.

   De koster mellem kr. 1.500,00 og 2.000,00.

   Derudover, så er der add-on genprofiler til de avancerede hjertekarprofiler, jeg bruger fra InvitaLab i Tyskland.

   Der bliver genprofilen afgjort af, hvilke problemer vi ser, så vi kun tester gener, der har indflydelse på, hvad vi står med af konkrete problemer (høj CRP, høj Lp(a), høj LDL-kolesterol, lav HDL-kolesterol, mange små og tætte LDL-partikler o.s.v.).

   Add-on genprofilerne koster alt fra et par tusinde kroner til omkring kr. 10.000 (hvis man ville screene alle gener, der har indflydelse på hjertekarsygdomme), men det vil være overkill.

   Nordic er den danske agent for både DNAlysis og InvitaLab

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MATADOR MIX, "SLAM"-FLØDEBOLLER OG ANDRE "DELIKATESSER" I MIN INDKØBSVOGN