På "helsedruk!"

Hjernemad på P1

I mandags var jeg gæst i P1 Sundhed.

Her er hvad radioværten Mette Starck så venligt skrev:

Sund kost og motion – åh nej ikke igen!
For mange af os den første indskydelse i en tid, hvor vores livsstil i allerhøjeste grad er sat under debat. Men vi er tilbøjelig til at fokusere på den veltrimmede krop snarere end på den del af vores indre som hedder hjernen.

Et emne i Psykiatriugen
For den rette kost kan faktisk virke som medicin – ikke kun i forhold til almindelig nedkørthed og stress, men også i forhold til psykiske lidelser som ADHD, Asperges, Autisme og Depression. Det fremgår af et af de emner, der bliver taget op i forbindelse med Psykiatriugen.

Her mødes en række forskere, fagfolk og andre med indsigt i psykiske lidelser. En af oplægsholderne i den del af konferencen, som omhandler ovennævnte emner er ernæringseksperten Umahro Cadogan.

Mad, kemi og hjerne
Vi kender ham især fra kostbøger samt artikler og opskrifter i medierne. Bag dét arbejde ligger mange år med biokemiske studier i Danmark og i USA, England og Kina – og ikke mindst en svært diagnosticerbar sygdom som ganske ung. Den fik ham til at kigge nærmere på en mulig sammenhæng mellem madens kemiske indhold og dets betydning for kroppens og hjernens funktion.

– Hjernen har brug for en række kemiske stoffer for at kunne fungere og restituere. De stoffer kan vi få ad naturlig vej via kosten og evt. med kosttilskud. Vi kan designe en kost, der passer til den enkelte, og som i et vist omgang kan genoprette ubalancer også i hjernen.

Mad er medicin
Den rigtige kost gør altså godt, det er der ikke noget nyt i, men at en forkert sammensat kost kan have betydning for psykiske lidelser, som de nævnte, har der ikke været megen fokus på i den årelange debat om kost og dens betydning for vores sundhed.

– Der er f.eks. en række studier, som påviser en direkte sammenhæng mellem kost og ADHD. Her kan den rigtige kost virke som en medicin, der ikke kun nedsætter symptomerne, men helt fjerner dem.

Umahro har gennem årene arbejdet på at finde frem til den ideelle kost ikke bare generelt, men også i forhold til en personlig kost for klienter. Det handler om at finde frem til den optimale kost og næring, fysisk såvel som psykisk. Og altid ud fra devisen, at maden skal opleves som eventyrlig: ‘Medicinen’ skal være forklædt som himmerigsmundfulde, der gavner din krop, din energi, din hjerne og din vitalitet.

I udsendelsen kommer vi nærmere ind på hvilke stoffer og hvilken kost, der er optimal for at vores hjerne kan fungere om ikke optimal, det er de færreste af os forundt, men så ihvertfald godt!

Umahro Cadogan orienterer om kostens betydning for udviklingen af ADHD, Asperges, autisme og depression på en konference, som afholdes i forbindelse med Psykiatriugen 16-20.april på Herlev Hospital. Psykiatrifonden står bag arrangementet.

Hør udsendelsen her

20120418-140927.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

På "helsedruk!"